Vreemde Valuta - Reishoek

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Reisbenodigheden
 
 

Je hoeft niet ver te reizen om terecht te komen in een land waar je niet met euro’s kunt betalen. De komst van de Euro heeft ons wellicht minder bekwaam gemaakt met vreemde valuta. Voor 1 januari 2002 wist je dat jouw guldens niet over de grens te gebruiken waren.  Nu staan mensen vaak vreemd te kijken dat ze in bijvoorbeeld Denemarken geen euro’s hebben ingevoerd.

Tijdverspilling

Het regelen van vreemde valuta voor vertrek naar het buitenland schiet er nu vaak bij in, ook al is het toch logisch dat je in Bali (een populaire vakantiebestemming) vreemd zal worden aangestaard als je bij de paspoortcontrole met euro’s wilt betalen voor je toeristenvisum. Daar sta je dan al gemakkelijk een half uur te wachten in de rij voor de enige pinautomaat..jammer, weer minder tijd in de zon.

Geldverspilling
Je zal tevens niet verwachten dat een pinautomaat geld vraagt voor de geleverde dienst. Jammer genoeg staat er vaak op het scherm ‘This ATM will apply a €.....service charge’. Jouw eigen bank is net zo onvriendelijk gezien achteraf €2,50 (€4,50 met credit card) in rekening gebracht zal worden per geldopname. Wij worden in Nederland akelig verwent  met het gemak van pinnen. Op het eiland genaamd Verenigd Koninkrijk krijg je al snel boze blikken wanneer je wilt pinnen voor een klein bedrag. “We accept a minimum charge of 3 pounds”, je hebt echter alleen een rol pepermunt gekocht en wilt verder niets. Helaas, dat wordt toch 3,- pond betalen.

Ik ben overtuigd, waar ga ik heen?
Vreemde valuta kopen is minder lastig dan het lijkt. Jouw eigen bank heeft meestal wel buitenlands geld op voorraad. Administratie- en servicekosten  maken het niet altijd aantrekkelijk om trouw te blijven aan je bank. Een andere voor de hand liggende optie is een wisselkantoor. Wisselkantoren zijn vaak te vinden in een stationshal en luchthaven, wat toch een stukje gemak met zich mee brengt.

Helaas is het niet met zekerheid te zeggen dat je bij een wisselkantoor het meeste voor jouw geld krijgt. Critici zijn het eens over één ding, het is zo’n fluctuerende markt dat er geen touw aan vast is te knopen. Het is handig om XE
vooraf te raadplegen naar de huidige koers. Echter, niets is gratis en deze daadwerkelijke koers zal je nergens vinden.

Het is te adviseren om te kijken naar aanbiedingen en gunstige voorwaarden van wisselkantoren. Het loont bijvoorbeeld om bij GWK Travelex
, minimaal vier dagen voor vertrek, online vreemde valuta te reserveren. Je betaalt dan geen administratie- en provisiekosten, die je anders wel betaalt. Je kunt daarnaast valuta omrekenen op de website, wat je een indicatie geeft van de gehanteerde wisselkoersen. Nogmaals, deze zal altijd lager zijn dan de daadwerkelijke koers.

Prepaid Credit Card Cash Passport: Stort geld op deze prepaid credit card en de kaarthouder kan wereldwijd betalen en geld opnemen waar het MasterCard logo getoond wordt. De kaart is beveiligd via chip en pin, geen jaarlijkse kosten en u kunt alleen het geld uitgeven dat u op de kaart heeft gestort. Beschikbaar in meerder valuta: EUR, GBP en USD. Online te bestellen met €5 euro korting.

 
 
GWK Travelex Cash Passport
 
 
bezoeker(s) online
 
 
 
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu